Ett slut som inte var så speciellt tillfredsställande

Ett slut som inte var så speciellt tillfredsställande

Under de senaste veckorna har jag snöat in på Far Cry 5, ett spel som släpptes i slutet av mars och som titeln tyder är det den fjärde uppföljaren i serien Far Cry.  

Efter ca 30 timmar spelande där jag bland annat har kört bil, dödat sektmedlemmar och fiskat kom jag igår fram till slutet. Ett slut som inte rikligt gav mig den tillfredsställelsen man förtjänar efter att klarat ett spel.

Far Crys utvecklare Ubisoft straffar nämligen spelare för att göra det rätta, och ja här kommer en massa spoilers, så den som inte vill veta mer slutar att läsa nu. Sanningen är att hur du än väljer så slutar inte storyn i Far Cry 5 lyckligt.

Detta är Far Cry 5

I Far Cry 5 styr man en nybakad polis som tillsammans med dina kollegor ska bringa sektledaren Joseph Seed till rätta. Detta sker genom att man landar med en helikopter på Seeds gård och hämtar honom, tyvärr går inte allt som planerat och helikoptern störtar samt att alla blir kidnappade av sekten.

Här börjar en fartfylld resa där du ska frita dina kollegor och rädda den lilla idyllen från sektens järngrepp. Spelet utspelar sig i amerikanska delstaten Montana och du kan spela hur du vill. Här kan du åka runt i bilar, helikoptrar och båtar. Du kan dödad beväpnade sektmedlemmar med pilbåge, basebollträ eller varför inte ett raketgevär.

Men Far Cry som på ett sätt utvecklats till en GTA-kopia bjuder på så mycket mer än överdrivet våld. Naturen är vacker och här finns mycket att göra, precis som många andra sandbox-spel ska du åka runt och samlad på dig grejor. När man genomfört detta så får man en belöning. Vill man bara njuta spelets grafik och natur kan man istället ställa sig viden strandkant och fiska. Fisken kan man sälja och tjäna pengar på.      

Jag vill belönas för min val i spelet

Men självklart är Far Cry ett actionspel, en first person shooter som går ut på att besegra en ondskefull sektledare som håller samhället i ett järngrepp och har dödat hundratal. Precis som i de tidigare Far Cry-spelen låser man upp handlingen genom att genomföra vissa uppdrag.

Far Cry har dock inte kommit så lång att man låter dina val påverkar spelets utgång för mycket, det finns vid några enstaka tillfällen. Men inte i samma utbredd som t.ex Falloutserien låter dig påverka. Och samtidigt påminner spelets uppbyggnad mycket om Saints Row-serien och Maffiaserien.

När du väl kommer fram till slutet, efter flera timmars spelande och räddat både dina kollegor och andra viktiga karaktärer så får du en käftsmäll. Ubisoft straffar spelaren att vad du än väljer så är inte slutet tillfredsställande. Joseph Seed ger dig två val, ge dig av eller annars slåss du mot honom. Samme Joseph Seed som jag under 30 timmar har förstört allt för, hans syskon är döda, han sekt splittrad och alla baser är borta.

Ändå väljer Ubisoft att låta Seed ha övertaget och du kan inte enkelt sätta en kula i huvudet på honom som man kunde göra på Pagan Min i Far Cry 4. Seed håller helt ologiskt dina vänner som gisslan igen trots att du en gång redan räddat dem. Detta är möjligt genom den helt absurda och overkliga drogen The Bliss.

Väljer du att gå därifrån släpper Seed dina kollegor och ni åker därifrån trots att Seed egentligen inte har något kvar då du i spelet redan saboterat hela hans verksamhet. Man sätter sig i bil och slår på radion där spelas din killphrase, en melodi som Josephs broder Jacob hjärntvättade dig med under spelet. Allt blir mörkt och man antar att du dödar dina kollegor.

Väljer du att strida mot honom kommer du kunna rädda dina kollegor plus de vänner du skaffat dig under spelets gång.  Men det är också här som Ubisoft helt väljer att köra över dig och ditt goda beslut. För Joseph Seed är helt enkelt en ond man som ska ställas inför rätta för alla de brott han är skyldig till. Istället hör man en siren och en stor atombomb exploderar vid horisonten, världen går under och Seed hade rätt hela tiden.

Du och dina kolleger hoppar in i bil tillsammans med Seed för att söka skydd i en närliggande bunker. Varför poliserna tar med sig Seed är också helt ologiskt. På vägen till bunkern exploderar en till atombomb, varför nu någon vill släppa två atombomber över en avlägsen del av Montana är helt oförståeligt.  

Spelet slutar med att du och Joseph Seed sitter i en bunker, Seed har återigen klarat sig och du är nu hans gisslan. Han berättar att världens har gått under och i askan av den gamla ska ni bygga upp den på nytt. Han kommer vara din fader och du hans barn och en ny ordning kommer styra.

Känn på den och helt pölsigt har Ubisoft skapat ett av de sämsta spelsluten sen Mass Effect 3 släpptes 2012.

Far Cry 5 är ett bra spel

Nu ska inte jag sitta här och vara bitter över att slutet inte var helt tillfredsställande. Far Cry 5 är fortfarande ett bra spel. Sen tidigare beskrev jag hur vacker och fint spelet är och hur mycket nöje det finns i att bara ställa sig och fiska. Samtidigt är det ett underhållande actionspel med roliga uppdrag.

Suget till att spela Far Cry 5 kom under semestern när jag spelade igenom Far Cry 4. Mitt intresse för serien lades till grund efter att jag fått tag i ett recensionsex på Far Cry 3 hösten 2012, därefter köpte jag även fyran när det släppets 2014 men på grund av fel med U-play kunde jag aldrig spela det. Förrän sommaren 2018 vill säga, när U-play uppdaterade sig och problemet fixade sig.

Precis som trean är fyran ett bra spel och därför vart även femma intressant för mig. Och i slutet av augusti köpte jag spelet och i stort sätt bara spelat det när jag varit ledig från jobb och fotouppdrag. Men igår tog det slut och nu känner jag mig bara tom, det var inte något slut som var så speciellt tillfredsställande.