Grungens mörka arv

Grungens mörka arv

Idag, den 20 juli är det exakt ett år sen rockbandet Linkin Parks frontman Chester Bennington tog sitt liv. Den 41-årige sångaren hittades död i sitt hem i Palos Verdes Estates Kalifornien, enligt uppgifter ska dödsorsaken var självmord genom hängning.

Chester Bennington led av alkoholmissbruk och rättsläkarna ska ha hittat en halvfull flaska alkoholhaltig dryck i hemmet. Men Benningtons död är mer relaterad till den emotionella sorg han genomgick efter att hans gode vän Chris Cornell tog sitt liv bara två månader tidigare.  

Enligt bandkollegan och vännen Mike Shinoda ska Bennington uttryckts sig väldigt emotionellt under hyllningar till Cornell. Den 20 juli är Chris Cornells födelsedag och Bennington valde att avsluta sitt liv samma dag.

Chris Cornell led av depression och ska varit beroende av både alkohol och receptbelagda mediciner. Och den 18 maj 2017 valde han att ta sitt liv på ett hotellrum i Detroit efter en konsert med Soundgarden.

Chris Cornell är inte den första grungesmusikern som lämnat oss förtidigt, utan han utgör bara en i raden av musikaliska talanger som dött i förtid. Men för att först varför så många grungsmusiker lämnar hos på grund av självmord och missbruk måste man gå tillbaka i tiden, tillbaka till hur allt började och varför arvet efter grunge är så mörkt.

Allt började i Seattle i slutet av 80-talet

Grunge slog igenom i slutet av 80-talet och hade sin storhetstid i början av 90-talet. Musikstilen kallades även för Seattlesoundet då många av de stora banden kom från Seattle på den amerikanska nordvästkusten.

Musiken kan beskrivas som lugn, stillsam med deprimerande verser och aggressiva refränger. Influenserna rent musikaliskt kom ifrån hardcorepunk, 70-tals heavy metal och indierock. Detta medförde att många av grungebanden kunde ha så stora varierande sound men ändå tillhöra samma genre.

Grungen dominerades i början av 90-talet av fyra stora band, Alice in Chains, Pearl Jam, Soundgraden och Nirvana. Det sistnämnda blev ett kultförklarat band med den karismatiske sångaren Kurt Cobian i fronten.

Nirvana slog igenom stort 1991 med albumet Nevermind och deras framgångar skulle även sätta fart på de övriga tre bandens karriärer och skivförsäljningar. De närmaste åren skulle vara mycket framgångsrika för grungens fyra stora.

Cobain missbrukade droger och tog sitt liv

Kurt Cobain skulle bli en symbol för hela genren och han beskrevs i media som en talesman för en generation. Men Cobain som hade haft en tuff uppväxt med skilda föräldrar och mobbning i skolan, han hade svårt att klara av den press som tillkom med kändisskapet.

Han led av magsmärtor som säg komma från skolios och för att lindra smärtan började Cobain missbruka heroin. Cobain ska också ha lidit av ADD samt av en bipolär sjukdom under vuxen ålder. Den 4 mars 1994 ska han överdoserat Rohypnol under en vistelse i Rom, detta kunde misstänkas som ett självmordsförsök men det finns inga bevis för det.

Istället blev Cobian den 30 mars samma år inskriven på ett rehabiliteringscenter i Kalifornien, men valde redan den 1 april att åka hem till Seattle. Den 8 april hittades han död i sitt hem, den officiella orsaken ska självmord genom skjutning, men Cobians död har omgetts av många teorier och mycket mystik.  

Andrew Wood betydde mycket för grungen

Nirvana och de övriga tre banden från Seattle skulle bli ansiktena utåt för genren men många gömmer bort att bandet Mother Love Bone var pionjärerna, det var de som influerade de fyra stora och på ett sätt samtidigt blev det startskottet för detta mörka arv.

Mother Love Bone hade en kort men framgångsrik karriär, de grundades 1988 men splittrades redan 1990 när sångaren Andrew Wood dog efter en heroinöverdos. Wood hade tidigt fått problem med droger och lades redan 1985 in på rehabilitering.

Woods död tog hårt på de närstående och han var god vän med bland annat Chris Cornell. De hade tidigare bott ihop och efter Woods död skrev Cornell låtarna Reach Down och Say Hello 2 Heaven. Även Alice in Chains gitarrist Jerry Cantrell skrev låten Would om Wood som återfinns på albumet Dirt och är en av gruppens populäraste låtar.  

I spillrorna av Mother Love Bone skulle det dock uppstå ett nytt band, ett band som kom att överleva grungens undergång. Jeff Ament och Stone Gossard som tidigare hade grundat bandet Green River skulle genom Chris Cornell och Woodhyllningen Temple of the Dog slutligen grunda Pearl Jam. Detta efter att man fått kontakt med sångaren Eddie Vedder.

Pearl Jam är idag ett av de mest framträdande och framgångsrikaste banden från grungeeran. Efter mitten av 90-talet försvann Soundgarden, Nirvana och Alice in Chains medan Pearl Jam fortsatte att släppa album och turnera.

Layne Staley dog av en överdos 2002

Layne Staley bildade 1987 bandet Alice in Chains tillsammans med Jerry Cantrell, och precis som de andra tre inom grunge kom Alice in Chains ha skördat stora framgångar i början av 90-talet. Bandet hade ett hårdare och mörkare sound än de andra tre och har därför ibland inte alltid setts som en grungeband utan mer som ett heavy metal-band.

Staleys kämpade under större delen av 90-talet med ett tungt heroinmissbruk, något som kunde återspeglas i många av bandets låttexter. Efter 1994 och framåt fick Alice in Chains svårt att hålla ihop bandet på grund av Staleys missbruk, trots att man faktiskt släppet albumet Alice in Chains 1995. Bandet gjorde ett av sina sista framträdande 1996 i MTV Unplugged, därefter kom ett uppbrott.

Ett år senare upplöstes även Soundgarden och detta bidrog till att enbart Pearl Jam fanns kvar av de fyra stora Seattlebanden. Nirvana splittrades efter Cobians död 94, Alice in Chains tog ett uppehåll på grund av Staleys missbruk. Och 2002 skulle olyckan återigen vara framme för en grungesångare. Den 19 april påträffades Staley död i sin bostad två veckor efter att tagit en speedball, som är en blandning av heroin och kokain.

Varför dör alla grungesångare?

I och med att Chris Cornell tog sitt liv den 18 maj 2017 blev han den fjärde grungesångaren att dö i förtid efter Andrew Wood, Kurt Cobian och Layne Staley. Detta innebär också att det i nuläget bara är Eddie Vedder som finns kvar i livet av de som frontade något av de fyra stora Seattlebanden. Men varför är det så, varför försvinner de på grund av överdoser och självmord. Varför ska arvet från Grunge vara så mörkt?

Förklaringen kan ligga genrens livsstil och budskap, bryter man ner låttexter och musik finns det ett mörker, en smärta, ett försök att fly. Frontmannen är ofta ansiktet utåt i ett band, det är ofta deras upplevelser och erfarenhet som återfinns i låttexterna. Grungen är en genre som från början omgetts av död och missbruk.

Grungen blev en kontrast till det glada och glammiga 80-talet, nu var det 90-talet och bakom den fasad som 80-talet byggt upp fanns smärta som lindrades med ett missbruk.  Både Wood, Cobian och Staleys dödsfall går att relatera till ett missbruk.

Woods död påverkade med stor sannolikhet Cornell som bara var 26 när Wood avled. Något som i sin tur antagligen stärkte Cornells depression, vilket till slut ledde till att han valde att avsluta sitt liv. Och där kanske den onda cirkeln ändå hade kunnat sluta, om det inte vore för Chester Bennington den 20 juli 2017 valde att lämna oss, och grungens mörka arv skördade ytterligare ett offer.