Du kan kontrollera din lycka

Människor lever i en illusion längs livets väg, fattar du rätt beslut så kommer du att kunna kontrollera din lycka.

När du vandrar längs denna väg så kommer alla dom mikrobeslut att göra dig ordentligt trött. Din hemsnickrade livsfilosofi – där du funderar över klädval, vad du ska äta är några exempel av beslut som totalt kommer dränera dig på livsnödvändig energi. Hur kan du minimera dessa beslut?

Det finns en hjärnforskare, Moran Cerf som lever eftar att minimera sina beslut, ett knep går ut att att plocka ut det som är näst överst på menyn, oavsätt vilken rätt som serveras. Vi har en tendens att låta känslor ta överhanden, vi styrs av sociala signaler där vi ofta fattar beslut som vi annars skulle ha undvikit. Glädjedödare får folk att känna sig nedstämda, snabbpratare speedar upp konversationer och komiker får människor att ta livet med en klackspark.

Moran Cherf har funnit att när två människor befinner sig i varndras närhet, då börjar deras hjärnvågor att följa samma mönster, med detta riskerar man att både följa varandras beteende känslomässigt och samtidigt härma det.

Försök att leva som du lär och lägg ditt viktigaste beslut på det sällskap som du förlitar dig på, då kan du uppnå verklig lycka i livet.

Ungdomar skjuter raketer mot polisen och väktare

Ungdomar skjuter raketer mot polisen och väktare

Jag fortsätter att ”spinna” vidare på det här med användande av fyrverkerier. Vet att många retar upp sig över den klagomur och stämningen som byggs upp runt det roliga med dessa effektfulla och mäktiga ljuskrevader över himlen. Tänk såhär – alla beter sig inte som dig, nu menar jag på det där skötsamma och ansvarsfulla sättet då man under denna högtidliga stämning bränner av sina fyrverkerier för firandet.

Blåljuspersonal beskjuts av fyrverkerier

Sent på onsdagskvällen så ryckte polisen ut till Kronogården i Trollhättan efter att boende i området hade larmat om att ungdomar skjuter raketer. När polisen anländer till platsen så blev både polispatrull och väktare beskjutna med raketer och smällare.

Natten mot fredagen så inträffade samma sak återigen. Polisen larmades till samma område när ett 30-tal ungdomar kastar smällare och skjuter raketer mot ordningsvakter och allmänheten. Polisens presstalesperson i region Väst säger till SVT Nyheter:

— Om vi kommer att behöva göra livräddande åtgärder och beskjuts, då kan vi inte göra vårt jobb.

Dessa händelser inträffade i Trollhättan, men vi vet att det förekommit i ytterområden i Örebro tidigare. Hittills har inga personskador uppstått i samband med att polisen och väktarna blivit beskjutna, men det är bara en tidsfråga.

Ställer man frågan om användandet av fyrverkerier till polisen, så svarar man:

— Många använder sig inte av fyrverkerier för att njuta av dem, man använder dem för att orsaka fara för liv och hälsa.

Vad säger lagar och ordningsföreskrifterna? Enligt Örebro kommuns lokala ordningsföreskrifter är det tillåtet att använda fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från klockan 16.00 till klockan 01.00 dagen efter. Övriga tider så krävs det tillstånd av polismyndigheten.

Det är varje kommun som bestämmer hur dags och var du får skjuta fyrverkerier, samtidigt är det är viktigt att man tar hänsyn till omgivningen och gör allt för att olyckor inte ska inträffa. Du måste vara 18 år för att köpa eller använda fyrverkerier.

Reglerna för nyårsraketer har ändrats under de senaste åren. Detta har resulterat i att antalet skador minskat, men fortfarande behöver ungefär 100 personer uppsöka vård och 20 personer läggs in på sjukhus på grund av fyrverkeriolyckor.

Lagändring från 2019 – utbildning för privatpersoner

Efter oroligheter i bland annat Malmö förra nyårsafton har nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beslutat att det ska krävas tillstånd för att skjuta raketer. Från mitten av 2019 så ändras lagen och det kommer krävas tillstånd för privatpersoner, för att få tillstånd behöver man genomgå en utbildning som är godkänd av myndigheten MSB.

Snart är det fest med mängder av bubbel i goda vänners lag – en skräckfylld högtid i hundarnas värld

Snart är det fest med mängder av bubbel i goda vänners lag – en skräckfylld högtid i hundarnas värld

Nu är det endast några fåtal dagar kvar till nyårsafton. Hos många betyder detta att nu är det fest, vi pratar om trerätters med mängder av bubbel i goda vänners lag.

Vid tolvslaget så lyser himlen upp av dom mest effektfulla fyrverkerier, det är så vackert för oss, men hemma hos oss har festen avstannat och våran hund ”Hailey” har gömt sig för länge sen.

Doft av krut och mäktiga ljuskrevader

Knattret av smällare, doften av krut och mäktiga ljuskrevader över himlen tar fokus från allt annat denna dag.

Problemet är att våra husdjur inte känner samma högtidliga stämning som vi. Fyrfotingarna hässjar och försöker fly i panik denna skräckfyllda period under årets sista timmar.

Att det kommer att smälla det vet vi och är någorlunda förberedda på detta, men jag önskar att man kunde hålla det under samma dag.

Vår stad och säkerligen många andra så knattrar det veckor innan och veckor efter dessa högtidsdagar.

Ljud för att störa ut effekten av fyrverkerierna

Vi har provat allt som står i vår makt för att förbereda våran hund inför nyår – för att mildra effekten av raketer och smällare.

Vänja sin hund vid störande ljud är ett bra tips, det fungerar inte riktigt. Det störande ljudet får mer agera att störa ut effekten av fyrverkerierna.

Hunden försöker hela tiden ta sig ifrån ljudkällan, under soffan, badkaret, bakom toalettstolen eller i bästa fall sovrummet som får agera skyddsrum med dämpande kojor.

Hundpromenad och rastning är helt uteslutet när det väl börjat knattra utomhus. I bästa fall får man ett eld upphör vid 18-tiden så en ”snabbkiss” kan genomföras, efter det så är det omöjligt innan 03-tiden in på nästa år.

Jag vill inte framstå som gnällig, jag vill bara poängtera att det finns husdjur, vilda djur, människor unga som gamla som lider något så fruktansvärt dessa högtider.

Genom att braka loss med egna fyrverkerier på innergårdar så finns det individer som mår fruktansvärt dåligt. Visa medkänsla och respektera!

Filmen ”A Star Is Born” väcker upp min förväntan på ett annorlunda sätt

Väntan har varit lång och jag tror inte någon förhandstitt inför en premiär har påverkat mig så mycket som denna trailer. A Star Is Born väcker upp förväntan på annorlunda sätt än normalt, jag tror på denna rulle och känns som ett måste att se.

Läs våran recension av filmen ”A Star Is Born”

Flera uppföljare

Det gjorts flera uppföljare av ”A Star Is Born” och den första släpptes redan 1937 med skådespelare som Janet Gaynor och Fredric March. 1957 hade skådespelarna Judy Garland och James Mason huvudrollen och 1976 såg vi Kris Kristofferson och Barbra Streisand.

Bradley Cooper både regisserar och spelar huvudrollen i denna remake. Biopubliken får nu, här möta musikern Jack Maine (Bradley Cooper) som blir förälskad i den kämpande artisten Ally (Lady Gaga). Hon har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon upptäcks av Jack som hjälper henne in i rampljuset. När Allys karriär börjar ta fart så håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner.

Regi: Bradley Cooper
Skådespelare: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott, Dave Chappelle, Anthony Ramos.

Biljetterna är nu bokade och inköpta inför premiärdagen, på Filmstaden i Örebro.

Förhoppningsvis kommer en extra kopp kaffe att avnjutas vid frukostbordet

Förhoppningsvis kommer en extra kopp kaffe att avnjutas vid frukostbordet

Lördag 29 september firar vi den Internationella kaffedagen och förhoppningsvis kommer en extra kopp kaffe avnjutas vid frukostbordet.

De nordiska länderna toppar listan över kaffekonsumtion i världen och där Sverige kommer tvåa med ett snitt på 3,2 koppar per dag. Detta innebär cirka 233 liter om året om en kopp räknas till 2 dl.

Tidigare ledande på grund av monopol på marknaden

En stor del av kaffekonsumtionen genereras av Espresso-kapslar där Nestlé, ägare av Nespresso, har varit ledande på grund av visst monopol på marknaden. Efter ett domstolsbeslut ändrades detta och Nestlé var tvungna att låta konkurrenter skapa egna kapslar för de populära maskinerna.

Spara över tre tusen kronor per år

Enligt en prisundersökning från jämförelsetjänsten Prisjakt så skiljer det 2,59 kronor mellan en kapsel från Nespresso och en något billigare variant från Zoegas. För enbart en kapsel är det ingen stor peng man sparar, men under ett år så handlar det om upp emot tre tusen kronor.

Kaffefakta i Sverige

  • Snitt antal koppar per dag: 3,2 st
  • Snitt antal koppar per månad: 96 st
  • Snitt antal koppar per år: 1169 st
  • Antal liter kaffe per person om året: 233 liter

Visste du att – kaffe är egentligen en röd frukt. Bönan som många associerar till är egentligen bara en liten del av frukten.