Atta leva med hälsoångest

Atta leva med hälsoångest

Nu känner jag att det är dags att skriva om ett ämne som för mig är väldigt viktigt. Jag anser att det inte alltid är viktig att skriva om nyheter som händer i världen eller i Örebro, faktumet är att det är viktigare att prata om saker som pågår i oss människor som ingen vill prata om eller skriva om heller.

Många människor lider faktiskt av sjukdomar som inte syns utanpå och enligt vissa så syns det inte finns det inte. Hur kan ni på riktigt tänka så ? hur kan ni ens ha dom tankarna i huvudet? Det är många människor idag som lider av psykiska sjukdomar som stress, ångest , hälsoångest eller liknande. Människor som lever med svårigheter som inte alltid syns utåt.

Många människor vågar inte skriva öppet om sina sjukdomar eller ens vågar identifiera sig med dom för man är att bli betraktad som knäpp eller konstig då folk idag håller sig undan en om man berättar att man har ångest eller stress, trots att det är otroligt vanligt idag. Jag vet det själv eftersom jag har egna erfarenheter av det. Vet hur det känns när man grips av panik och andra bara stirrar på en som ett fån eller att man inte vågar berätta för en arbetsplats att man lider av ångest då man är rädd för att bli avskedad direkt. Man lider av rädslan att bli ensam eller tråkig trots att man kämpar med den dagligen då ångesten inte alltid är över en utan bara under vissa tillfällen där man upplever panik eller rädsla, oro.

Min panik är förväntans ångest, det vill säga att jag är rädd för att få ångest vilket gör att jag får ångest. Jag kan gå i en vanlig affär och känner pressen att jag inte ska få en ångestattack för att jag skäms över mig själv i den situationen då jag känner mig så fruktansvärt svag i denna situationen. Min största rädsla att känna mig svag inför andra människor.

Dessutom så lider jag av hälsoångest ,det vill säga att jag ständigt är orolig över min hälsa , vad jag äter och hur mycket jag äter, min vikt , min hälsa generellt och känner jag en symtom jag inte känt förut är jag den första som tyvärr googlar upp symtomen. Jag vet att detta är en ångest jag egentligen inte borde ha då jag alltid mått oförskämt bra och aldrig haft några tidigare problem med min hälsa varken när jag varit hos skolsystern eller hos själva läkarbesöken. Dom har aldrig hittat något fel på mig eller påpekat min hälsa eller min vikt för den delen, jag tror allt detta kom i samma veva som jag förlorade människor i min närhet av sjukdomar. Plus att när jag fick min första riktiga ångestattack kändes det verkligen som jag höll på att dö trots att det egentligen bara var i mitt huvud. Jag har ju tänkt att gå och prata med någon så jag får hjälp med detta men det är så svårt att få tag på psykologer i dagens läge. Jag skämdes förut för att jag hade ångest och ville helst inte prata om det men när jag fick det bekräftat på psykakuten så har jag mera vågat öppna. Jag älskar att umgås med människor, människor som stärker mig och vill se mig glad och lycklig då det betyder så mycket för. Människor som ger mig komplimanger och ser mig som en hel människa oavsett vad jag lider av. Det är inget fel på mig bara för att jag lider av hälsoångest , jag är inte konstig .. jag är bara en människa som har känslor precis som alla andra !

Publicerat av

Linnéa Åhlén

Hej! tjej på 21 år som älskar att vara i naturen och blogga, älskar nyheter och politik det vill säga att jag är en otroligt stark person som är otroligt duktig på det jag gör. Jag bor i Örebro med min pojkvän , jag studerar inte och jobbar tyvärr inte.