Ungdomar skjuter raketer mot polisen och väktare

Ungdomar skjuter raketer mot polisen och väktare

Jag fortsätter att ”spinna” vidare på det här med användande av fyrverkerier. Vet att många retar upp sig över den klagomur och stämningen som byggs upp runt det roliga med dessa effektfulla och mäktiga ljuskrevader över himlen. Tänk såhär – alla beter sig inte som dig, nu menar jag på det där skötsamma och ansvarsfulla sättet då man under denna högtidliga stämning bränner av sina fyrverkerier för firandet.

Blåljuspersonal beskjuts av fyrverkerier

Sent på onsdagskvällen så ryckte polisen ut till Kronogården i Trollhättan efter att boende i området hade larmat om att ungdomar skjuter raketer. När polisen anländer till platsen så blev både polispatrull och väktare beskjutna med raketer och smällare.

Natten mot fredagen så inträffade samma sak återigen. Polisen larmades till samma område när ett 30-tal ungdomar kastar smällare och skjuter raketer mot ordningsvakter och allmänheten. Polisens presstalesperson i region Väst säger till SVT Nyheter:

— Om vi kommer att behöva göra livräddande åtgärder och beskjuts, då kan vi inte göra vårt jobb.

Dessa händelser inträffade i Trollhättan, men vi vet att det förekommit i ytterområden i Örebro tidigare. Hittills har inga personskador uppstått i samband med att polisen och väktarna blivit beskjutna, men det är bara en tidsfråga.

Ställer man frågan om användandet av fyrverkerier till polisen, så svarar man:

— Många använder sig inte av fyrverkerier för att njuta av dem, man använder dem för att orsaka fara för liv och hälsa.

Vad säger lagar och ordningsföreskrifterna? Enligt Örebro kommuns lokala ordningsföreskrifter är det tillåtet att använda fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från klockan 16.00 till klockan 01.00 dagen efter. Övriga tider så krävs det tillstånd av polismyndigheten.

Det är varje kommun som bestämmer hur dags och var du får skjuta fyrverkerier, samtidigt är det är viktigt att man tar hänsyn till omgivningen och gör allt för att olyckor inte ska inträffa. Du måste vara 18 år för att köpa eller använda fyrverkerier.

Reglerna för nyårsraketer har ändrats under de senaste åren. Detta har resulterat i att antalet skador minskat, men fortfarande behöver ungefär 100 personer uppsöka vård och 20 personer läggs in på sjukhus på grund av fyrverkeriolyckor.

Lagändring från 2019 – utbildning för privatpersoner

Efter oroligheter i bland annat Malmö förra nyårsafton har nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beslutat att det ska krävas tillstånd för att skjuta raketer. Från mitten av 2019 så ändras lagen och det kommer krävas tillstånd för privatpersoner, för att få tillstånd behöver man genomgå en utbildning som är godkänd av myndigheten MSB.

Publicerat av

Håkan Eriksson

Grundare och ansvarig utgivare på webbtidningen Örebro Tribune - Utryckning.se. Telefon: 073 1416282

Lämna ett svar