Snart är det fest med mängder av bubbel i goda vänners lag – en skräckfylld högtid i hundarnas värld

Snart är det fest med mängder av bubbel i goda vänners lag – en skräckfylld högtid i hundarnas värld

Nu är det endast några fåtal dagar kvar till nyårsafton. Hos många betyder detta att nu är det fest, vi pratar om trerätters med mängder av bubbel i goda vänners lag.

Vid tolvslaget så lyser himlen upp av dom mest effektfulla fyrverkerier, det är så vackert för oss, men hemma hos oss har festen avstannat och våran hund ”Hailey” har gömt sig för länge sen.

Doft av krut och mäktiga ljuskrevader

Knattret av smällare, doften av krut och mäktiga ljuskrevader över himlen tar fokus från allt annat denna dag.

Problemet är att våra husdjur inte känner samma högtidliga stämning som vi. Fyrfotingarna hässjar och försöker fly i panik denna skräckfyllda period under årets sista timmar.

Att det kommer att smälla det vet vi och är någorlunda förberedda på detta, men jag önskar att man kunde hålla det under samma dag.

Vår stad och säkerligen många andra så knattrar det veckor innan och veckor efter dessa högtidsdagar.

Ljud för att störa ut effekten av fyrverkerierna

Vi har provat allt som står i vår makt för att förbereda våran hund inför nyår – för att mildra effekten av raketer och smällare.

Vänja sin hund vid störande ljud är ett bra tips, det fungerar inte riktigt. Det störande ljudet får mer agera att störa ut effekten av fyrverkerierna.

Hunden försöker hela tiden ta sig ifrån ljudkällan, under soffan, badkaret, bakom toalettstolen eller i bästa fall sovrummet som får agera skyddsrum med dämpande kojor.

Hundpromenad och rastning är helt uteslutet när det väl börjat knattra utomhus. I bästa fall får man ett eld upphör vid 18-tiden så en ”snabbkiss” kan genomföras, efter det så är det omöjligt innan 03-tiden in på nästa år.

Jag vill inte framstå som gnällig, jag vill bara poängtera att det finns husdjur, vilda djur, människor unga som gamla som lider något så fruktansvärt dessa högtider.

Genom att braka loss med egna fyrverkerier på innergårdar så finns det individer som mår fruktansvärt dåligt. Visa medkänsla och respektera!

Publicerat av

Håkan Eriksson

Grundare och ansvarig utgivare på webbtidningen Örebro Tribune - Utryckning.se. Telefon: 073 1416282

Lämna ett svar