Tack och lov för att jag fann Prepros

Tack och lov för att jag fann Prepros

Jag har sökt ett enklare sätt att utföra uppgiften – jag hittade Prepros och fick in kompilatorn i min Debian.

Allteftersom vi uppdaterar och moderniserar koden på Örebro Tribune så blir systemet alltmer komplicerad att hålla efter. Vi blir tvungna till att söka nya verktyg för underhållen och förändringar. Jag hittade för ett par veckor sedan Prepros som är en kompilator (se kompilera nedan). Jag vill nu säga tack och lov för det förenklade mitt arbete hur mycket som helst. Kompilera kan översättas som sammanställa, plocka ihop, konvertera data, översätta datorspråk.

Vet att ni redan nu kan ha snubblat över en ”varning för tråkigt inlägg” och det bjuder jag på.

CSS – Stilmall som ger dig färg och form

Cascading Style Sheets (CSS på svenska – stilmall) är ett språk som beskriver själva presentationsstilen för ett strukturerat dokument på en webbsida, det talar exempelvis om vilket typsnitt, textstorlek och färger du som besökare kommer att få ut på skärmen. CSS-tekniken är ett sätt att kunna anpassa dokument på webbsidan, detta med hänsyn om du använder dator eller telefon, vilken skärmupplösning du ska se innehållet, färgdjup, former m.m.

Sass – mogen, kraftfull och stabil

Vi har börjat arbeta med Sass som är den mest mogna, stabila och kraftfulla, professionella CSS-språket i världen. Sass kan enklast förklaras att vara en ”CSS-förprocessor” med syntaxutveckling. Stilmallen (CSS) kod i den avancerade syntaxen bearbetas och omvandlas härifrån till en eller flera vanliga CSS-stilmallar ut till dig på skärmen, detta då i vanlig CSS-standard.

Utan CSS-stilmall skulle webbsidan vara ett dokument med svart text rätt upp och ner.

Nu lägger jag till ”projektet” Örebro Tribune, skriver ändringar i koden och kompilerar. Nu i samma stund jag kompilerar så laddar den upp mina ändringar på webbsidan ut till din skärm.

Foto: Håkan Eriksson

Publicerat av

Håkan Eriksson

Grundare och ansvarig utgivare på webbtidningen Örebro Tribune - Utryckning.se. Telefon: 073 1416282

Lämna ett svar