Förhoppningsvis kommer en extra kopp kaffe att avnjutas vid frukostbordet

Förhoppningsvis kommer en extra kopp kaffe att avnjutas vid frukostbordet

Lördag 29 september firar vi den Internationella kaffedagen och förhoppningsvis kommer en extra kopp kaffe avnjutas vid frukostbordet.

De nordiska länderna toppar listan över kaffekonsumtion i världen och där Sverige kommer tvåa med ett snitt på 3,2 koppar per dag. Detta innebär cirka 233 liter om året om en kopp räknas till 2 dl.

Tidigare ledande på grund av monopol på marknaden

En stor del av kaffekonsumtionen genereras av Espresso-kapslar där Nestlé, ägare av Nespresso, har varit ledande på grund av visst monopol på marknaden. Efter ett domstolsbeslut ändrades detta och Nestlé var tvungna att låta konkurrenter skapa egna kapslar för de populära maskinerna.

Spara över tre tusen kronor per år

Enligt en prisundersökning från jämförelsetjänsten Prisjakt så skiljer det 2,59 kronor mellan en kapsel från Nespresso och en något billigare variant från Zoegas. För enbart en kapsel är det ingen stor peng man sparar, men under ett år så handlar det om upp emot tre tusen kronor.

Kaffefakta i Sverige

  • Snitt antal koppar per dag: 3,2 st
  • Snitt antal koppar per månad: 96 st
  • Snitt antal koppar per år: 1169 st
  • Antal liter kaffe per person om året: 233 liter

Visste du att – kaffe är egentligen en röd frukt. Bönan som många associerar till är egentligen bara en liten del av frukten.

Publicerat av

Håkan Eriksson

Grundare och ansvarig utgivare på webbtidningen Örebro Tribune - Utryckning.se. Telefon: 073 1416282

Lämna ett svar