Börjar ni bli vana med rubriksättning ännu?

Börjar ni bli vana med rubriksättning ännu?

Vad krävs för att vi ska få leva i trygghet med fred som främsta värdegrund?

Förut så fick man ofta höra ord som ”det skjuts för lite” – nu var det länge sedan jag fick höra uttrycket. Våldet kryper allt närmare där du bor, samtidigt så försöker man övertyga att statistik visar nåt annat. Våldet sker allt mer öppet, det är grymmare med beväpning och det är numer inte ovanligt att i sanna gangsterstil så skjuter man varandra, på ljusan dag inne i områden överallt i långa landet Sverige.

Vivalla och Markbacken är två bostadsområden som ligger uppe på tapeten för tillfället, där har flera människor både avlidit och skadads allvarligt i samband med skottlossning, något som har skett dagtid med andra människor, både barn och vuxna utomhus. Man har iskallt skjutit mot andra människor med uppsåt för att skada eller i värsta fall döda.

Borde utmärkt sig tidigare

Hänger dom tidigare nämnda skjutningarna samman med varandra? En fråga jag bör låta vara osagd. Det är polisens saker att utreda. Samtidigt när man petar på ytan och saker och ting börjar bubbla upp så bör ju i sådant fall människor tidigare ha utmärkt sig ganska så väl tidigare, eller vad tror ni? När man går runt i samhället och man klarar att använda en beväpning, då borde man finnas med i något register någonstans.

Blåljus ”bara för lilla mig”

Innan sommaren vid tillfälle blev jag stannad av polispatrull, detta var bakom Galleria Krämaren i centrala Örebro. Jag hade precis gått av ett långt arbetspass på mitt ordinarie jobb och det hade börjat skymma ute. En polispatrull hade lagt märke till mig när jag hoppade på min cykel vid Våghustorget, jag hade gått och lett cykeln via Köpmangatans gågata och kastar mig upp och drar i väg. Det regnar och blåser, ett riktigt ruggväder och jag är ganska slutkörd efter arbetspasset.

Troligen såg jag tillräckligt skum ut när jag susade fram på familjens damcykel, nerför Köpmangatan att patrullen drog efter med blåljuset blinkandes. Man frågade ut skumma lilla mig, vart jag varit, vart jag är på väg. Man kontrollerar mina uppgifter noggrant genom att granska mitt ID-kort och göra en slagning i register. En snabb flygande besiktning av min cykel, ringklocka och lysen.

Är det fel att kontrollera personer? Absolut inte om vi ska kunna leva i trygghet i ett samhälle, då bör man kontrollera fler personer och gärna efter beväpning. Ni borde veta när och vilka ni kan/bör kontrollera oftare. Jag personligen stannar gärna och pratar med polispatruller ute, denna gång var jag både trött och tankarna på att få komma hem lockade.

Hjälp mig förstå

Fundera en stund över den senaste tidens händelseutveckling i Örebro. Vivalla, Markbacken är två områden som har haft kvarterspolis, visserligen har Vivalla kvar polisstationen i centrumbyggnaden, finns kvarterspolisen kvar som tidigare? Handlar det om pengar att vi inte har kvarterspolisen, var läggs dom resurserna istället? Utveckla gärna.

Inget negativt om våra bostadsområden

Markbacken har sin träffpunkt för många ungdomar i Tegelbruket. Senaste händelsen i området slog lite hål på den tryggheten med ännu ett uppvaknande, samhället har lite punktering och man behöver röja upp lite i den här röran. Jag vill inte nämna några av dom olika bostadsområden i Örebro genom några negativa teser, jag har bott i många av nämnda områdena och varje har sin charm. Det är människan och inte lokaliseringen som är problemet. Jag ser fortfarande ytterområden som dom sköna gröna samhällen utan innerstadshets. Vad krävs för att leva med tryggheten och fred som främsta värdegrund?

Publicerat av

Håkan Eriksson

Grundare och ansvarig utgivare på webbtidningen Örebro Tribune - Utryckning.se. Telefon: 073 1416282

Lämna ett svar