Jennifer Anistons hårslingor på auktion

Jennifer Anistons hårslingor på auktion

Glöm signerade fotografier och svettiga handdukar från konserter. Den som vill ha ett riktigt personligt minne från sin idol – och dessutom få möjlighet att tjäna en slant på det – bör hålla utkik efter hår. Ja, du läste rätt…

Auktionssajten Catawiki har några prisexempel som är näst intill hårresande.
Hur mycket är du beredd betala för en hårlock från din idol? För somliga känns tanken absurd, men faktum är att kändisars hårstrån är heta bland dedikerade fans. Orsaken kan givetvis vara den sentimentala biten, men de flesta som är aktiva på kändishår-marknaden lockas av pengarna.

Kommer du kostnadsfritt över ett par hårstrån från en celebritet kan det nämligen leda till en mycket god affär.

Samlarexperten Mark Borgman, från auktionssajten Catawiki, berättar:

“Det mesta hår som säljs har tillhört en känd person som nu gått bort. När någon dör blir deras hår genast eftertraktat och därmed skjuter priset i höjd. Hårlockarna kommer exempelvis från fans, vänner eller frisörer och sminköser som sett värdet i att spara några hårstrån med tanke på framtida investeringar. Ofta kommer håret från kändis som haft en ikonisk frisyr, så som Audrey Hepburn och James Dean. Om femtio år kan jag tänka mig att vi får se hårlockar från exempelvis Jennifer Aniston, Donald Trump och Ariana Grande på marknaden.”

Nedan följer några av de mest ikoniska hårlockar från kändisar som någonsin sålts:

1. Elvis Presley

Häromåret såldes ett litet knippe hår som tillhört “kungen av rock’n’roll” för nästan 12 000 kronor. Hårlocken kom ursprungligen från Elvis personliga frisör, Homer “Gill” Gilleland, som turnerade med Elvis i över 20 år. Gilleland hade uppenbarligen förutspått värdet i artistens svall, då han en dag efter att ha klippt och färgat håret lade resterna i en handduk och tog dem med sig hem. När Elvis gick bort 1977 började Gilleland sälja de dyrbara hårslingorna i en souvenirbutik på gatan mittemot stjärnans hem i Graceland, Memphis, USA.

2. Marilyn Monroe

Två hårlockar som tillhört Marilyn Monroe gick 2016 under klubban, och förväntningen var att de endast skulle gå för ett par tusen. Budgivningen landade dock på hisnande 577 000 kronor. Lockarna kom närmast från Monroe-fanet Frieda Hull, som hade fått håret från en frisör. En av budgivarna var Remi Gangarossa, en 31-årig finansman, som berättade att han under större delen av sitt liv varit besatt av Hollywood och en av dess mest tragiska ikoner. "För mig är håret en symbol för det faktum att Marilyn Monroe var av kött och blod, precis som resten av oss. Men även om hon bara var människa måste jag erkänna att det fanns något helt magiskt över henne.”

3. The Beatles

Under 2017 klubbades hårslingor som tillhört de fyra Beatles-medlemmarna igenom för omkring 100 000 kronor. Håret, vars pris landade på fyra gånger mer än det uppskattade värdet, drog till sig uppmärksamhet från budgivare över hela världen. Enligt Denny Hoekstra, Beatles-expert på Catawiki, var just dessa objekt mycket speciella Beatles-memorabilia: "Håret i auktionen klipptes den 12 december 1964 under filmning av Beatles-filmen ’A Hard Day’s Night’. Efteråt samlades hårresterna omedelbart ihop av en sminkös med näsa för affärer, som senare sålde dem till fans.” Under auktionen erbjöds hårlockarna som fyra enskilda objekt vilket gav upphov till ett sant budgivningskrig för varje parti. Paul McCartneys hår var det mest eftertraktade och såldes för mer än 27 000 kronor. Håren från George Harrison och Ringo Starr såldes för över 26 000 kronor var till en budgivare från Frankrike. Konstigt nog gav den slinga som tillhörde John Lennon bara lite över 11 800 kronor.

4. John F Kennedy

Hur kan en främling få tag på hår från en så känd person? Många gånger är det genom sina sluga frisörer med ett öga för investeringar. I Kennedys fall var det Harry Gelbart, en berömd barberare vid den tiden. Han fick hår från Kennedys sista klippning innan han mördades i Dallas, Texas. Hårslingorna såldes för drygt 41 000 kronor i Beverly Hills.

5. David Bowie

Tack vare perukmakaren Wendy Farrier från Madame Tussauds fick fans möjlighet att buda på en bit av ikonen David Bowie. Farrier hade nämligen tagit tillfället i akt och sparat en bit av Bowies hår när han poserade för sin vaxfigur på Madame Tussauds i London 1983. Hårauktionen i juni 2016 väntades landa på omkring 39 000 kronor, men med anledning av stjärnans död i januari samma år klubbades objektet istället igenom för 177 000 kronor. Mark Borgman på Catawiki förklarar: "Hade håret sålts före Bowies död hade det troligtvis landat mycket närmare det förväntade priset, men i samband med dödsfallet ökade givetvis det sentimentala värdet.”

6. Justin Bieber

Att köpa hår är en sak, men att ge det i present är en helt annan. Justin Bieber överraskade Ellen DeGeneres med en hel klump av sitt hår som försenad födelsedagspresent, när han gästade hennes "The Ellen Show" 2011. Duon tillkännagav att de skulle auktionera ut håret och donera intäkterna till välgörenhet. Håret såldes på eBay för drygt 400 000 kronor och summan donerades till The Gentle Barn, en djurskyddsorganisation i Kalifornien.

7. Napoleon Bonaparte

Den 4 juli 1817 klippte Napoleon Bonapartes läkare av en minimal liten hårlock, endast 4 millimeter, från den berömda befälhavaren. Håret gavs till den engelska kaptenen som vaktade Napoleon på ön St. Helena, som en symbol för tacksamhet. Därefter hölls det bevarat fram till att Catawiki 2015 auktionerade ut håret för nästan 25 000 kronor. Sett till pris per centimeter är håret förmodligen världens dyraste.

Angela George [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Publicerat av

Håkan Eriksson

Grundare och ansvarig utgivare på webbtidningen Örebro Tribune - Utryckning.se. Telefon: 073 1416282

Lämna ett svar